Efter en lång sommarsäsong är det inte bara att ställa sig på skidorna och dundra nerför backarna. Det kräver i regel lite motion och styrka för att ge sig ut i de svarta pisterna. Det bästa är om du tränar på gym eller köper gymutrustning som chinsstång och hantlar samt någon cardiomaskin för att hålla dig i form hela sommaren innan snön börjar falla igen.

Använd skidmaskinen på gym om sådan finns

Många gym har olika cardiomaskiner såsom en skidåkningsmaskin. På det sättet kan du öva upp både styrka och rörelsen när du normalt inte kan träna skidåkning i verkligheten. Många kända skidåkare använder den här typen av maskin under sin rehab om de till exempel varit sjuka eller blivit skadade.

Träna hela kroppen

Det är inte bara någon enstaka muskel som arbetar när du åker skidor; faktum är att du använder hela kroppen när du står i backen. Även små muskelgrupper. För att undvika enorm träningsvärk redan första dagen under skidsemestern så kan det vara bra att inte glömma bort viktiga muskelgrupper. När du tränar med chinsstång tränar du givetvis mest armar och axlar samt rygg, men hela kroppen behöver användas för att dra dig uppåt.

Muskler som tränas vid skidåkning

De muskler som främst hamnar i fokus när du åker skidor är quadriceps, men också magmusklerna, rygg, ljumskar, lår, vader och vrister. Du behöver även använda dina armmuskler ganska mycket även fast du kanske inte blir varse om det förrän du står i backen.

Vilken skidåkning utövar du?

Beroende på om du åker slalom eller längdskidor krävs mer styrka eller uthållighet. Längdskidor brukar vara mer tröttande rent konditionsmässigt och du använder också armarna mer än i slalom. Här är det absolut bra med en chinsstång hemma så du kan träna din muskelstyrka i armarna för långa turer. Ta för vana att träna chins eller pull ups några gånger i veckan, gärna hemma eller på gym. Speciellt om du har gett dig in på att träna inför Vasaloppet. Glöm heller inte att träna rygg- och magmuskulaturen ordentligt då du använder mycket mage för att ta dig framåt. Även sätesmusklerna behöver få jobba då och då så en benpressare kan vara en bra idé.

I slalom är det mycket teknik och styrka som används varje gång du svänger men även här får armarna och höfterna jobba. I längdskidåkning kan du åka kortare eller längre turer medan du i slalom tar dig nerför backen och sedan måste ta liften upp igen.

Skidåkning är bra även för knoppen

Att vara ute i naturen och åka skidor är inte bara bra för konditionen och styrkan utan också för huvudet. Du luftar dina tankar och får frisk luft samt får ny energi tillbaka.