Skidsport är en fantastisk idrott. Inte minst för att det finns oerhört många olika typer av grenar inom den här sporten. Några logiska, andra bara otroliga.

Vanliga grenar inom skidsporten

Det finns en rad olika skidsporter. Några av de mest populära är hämtade från FIS-SKI, det vill säga det internationella förbundet för skidåkning. Men inom det här förbundet finns det massor av skidsporter som är mer populära är några av de andra. Ett exempel på det är den alpina skidsporten, som förvisso inkluderar ett antal grenar.

Det handlar om slalom och super-G, som är några av de mest kända delarna inom den alpina skidåkningen. Alpint går generellt ut på att man åker ner för en backe, till skillnad från längdskidor, men därefter kan det skilja sig mycket. Slalom är en sport där svenskar lyckats bra, inte minst Ingman Stenmark. Inom super-G var Anja Pärson länge en maktfaktor. Förutom dessa två grenar är även störtlopp och storslalom, bland andra, inkluderade.

Längdåkning tillhör den andra delen av den mest populära grenen inom skidåkningen som sport. Den här grenen är dessutom den allra enklaste av samtliga att förstå sig på. Poängen är att flera åkare med sina skidåkare ska ta sig från start till mål. Det som skiljer sig mest är distansen som åkarna färdas, samt själva starten. Vissa startar på egen hand, och kommer i mål via tid medan andra har en så kallade masstart. Själva distanserna kan å andra sidan skilja sig avsevärt. Allt beroende på vilken tävling det rör sig om.

Mindre kända grenar

Men det finns också ett antal mindre kända grenar. Den mest kända av dessa är dock backhoppningen. Den må inte vara oerhört känd ute i övriga världen, men i Sverige – och ett antal delar av Europa och Nordamerika – vet man åtminstone vad det är för något.

Därefter finns till exempel skidskytte, som även det är relativt känt i ungefär samma delar av världen. Det klassas som en välkänd sport i Sverige, men inte internationellt sett. Något som dock inte fått samma uppståndelse än är till exempel freestyle. Den här sporten har faktiskt fått mer uppmärksamhet i Nordamerika, men inte lika mycket i andra delar av världen. Till det här ska även speedski nämnas som en av de mindre kända grenarna.