För den som satsar stort på skidåkning öppnar gymnasietiden upp för möjligheten till en mer anpassad vardag där träningen kombineras med studier. Det går nämligen att studera på skidgymnasium eller välja ett idrottsanpassat program.

Ofta innebär det någon form av förändring i tillvaron eftersom den här sortens gymnasium inte finns på alla orter. Det kan helt enkelt bli dags att förbereda flyttlasset, här kommer några tips till både ungdomar och föräldrar.

När skidåkningen betyder allt

För många ungdomar är träning, tävling och skidor i allmänhet en del av livets vardag. Skidåkningen är ett centralt inslag som betyder väldigt mycket och därför blir det för många ett naturligt val att välja skid- eller idrottsprogrammet på gymnasiet. För den som letar efter ett anpassat skidgymnasium är bland annat Sollefteå en centralort för skidlystna ungdomar. I Nyköping finns inget skidgymnasium, men däremot idrottsanpassade gymnasieprogram.

Skidåkare som kommer in på en specialanpassad gymnasieutbildning bör vara medvetna om att det innebär förändringar. Det kan exempelvis vara nödvändigt att flytta hemifrån för att kunna gå programmet. Då är det viktigt att planera i tid för att saker ska ske så smidigt som möjligt. Det kan exempelvis vara att boka flyttfirma Nyköping redan innan sommarlovet. I vissa fall kan det faktiskt vara bra att boka flyttfirma i Nyköping innan den nya bostaden är bekräftad. Den biten brukar ofta lösa sig eftersom de flesta gymnasieprogram som tar emot elever från andra orter brukar erbjuda någon form av bostadshjälp. Flyttfirman i Nyköping är det däremot ingen garanti för när det gäller det exakta datum flytten bör ske.

Bokning av flyttfirma, registrering, packning

Det är många saker som ska förberedas under sommarlovet innan det är dags att möta den nya gymnasietiden på annan ort. Om det gäller en plats på idrottsprogrammet i Nyköping är den praktiska biten ganska enkel. Det är nämligen lätt att hitta en flyttfirma i Nyköping och utbudet av bostäder är ganska stort. Därutöver är även det nära avståndet till Eskilstuna en faktor som gör det enkelt för ungdomar att flytta till orten.

För den som exempelvis ska studera på ett mindre ställe, såsom Malung där det också finns flera skidinriktade program, är det inte säkert att allt du behöver finns på orten. Då kan du tvingas ta dig till större centralorter för vissa ärenden och det är svårare att hitta flyttfirma än i Nyköping.

  • Att boka flyttfirma Nyköping är lättare än på mindre orter.
  • På vissa små orter finns inte myndigheter, post eller bank.
  • Sämre förbindelser på en mindre ort, men ofta kortare promenadavstånd.

Ett tips till ungdomar som ska flytta hemifrån för att studera i en annan stad är att bara packa med det mest nödvändiga. Åtminstone när den första lasten med flyttfirma går från Nyköping. I regel brukar studerande skidungdomar hälsa på familjen under helgerna. I veckorna är det fokus på studier och träning, därför kan det räcka långt med en stor resväska med kläder och träningsutrustning.