Många vet om vilka de största sporterna är i Sverige. Men visste du att längdåkning till exempel, enligt vissa, bör klassas som Sveriges nationalsport?

Konkurrerar med de största

Sverige må vara ett relativt kallt land. Men trots det är fotbollen störst. Därefter kommer ishockeyn, bandy, handboll, innebandy och en rad andra idrotter. Men något som många ofta glömmer är att skidsporten generellt sett är stor i Sverige. Även om längdåkning ofta är något som ger tuffa minnen tack vare grannlandet i väst är det en stor sport i Sverige.

Så stor att en del anser att längdåkning skulle kunna vara nationalsporten – även om det finns god konkurrens här. Framför allt fotbollen samt ishockeyn brukar ofta göra anspråk på att vara Sveriges nationalsporter. Men officiellt finns det ännu ingen nationalsport i Sverige.

Det tros även vara en anledning till att längdskidor, eller någon annan skidsport, har goda förutsättningar att bli just det i framtiden. Det troliga är, att när Sverige väl kommer att välja en officiell nationalsport, kommer man att göra det genom att välja något som sticker ut. Och det kommer skidåkningen förstås att göra.