Skidåkningen har en väldigt lång historia i Sverige. Både som skidsport, men inte minst innan det, då skidåkningen funnits långt innan det var en sport.

Flera tusen år gammalt

Med ett antal tusen år på nacken går det inte att påstå något annat än att skidåkningen har en lång och viktig historia i Sverige. Till en början var den ett färdmedel. Uppe i framför allt norra Sverige gick det betydligt lättare att ta sig fram på skidor än andra färdmedel under stora delar av året. Det var helt enkelt för mycket snö för något annat, så skidorna föll som en logisk lösning. Det var med största sannolikhet på det sättet som någon – även om det inte är bekräftat än – uppfann skidorna.

Efter det har skidåkningen även fått nya betydelser för Sverige och svenskar. Som skidsport är den relativt stor, men även som nöje. Många svenska turister åker årligen upp för att åka skidor. Bland annat till Idre och Sälen, men väldigt många andra ställen utöver det. Skidåkningen är helt enkelt en utmärkt sysselsättning och hobby under till exempel sportlovet, då de allra flesta väljer att åka på skidsemester.